Onderhoud

Een katana is gemaakt van carbonstaal. Je moet je katana dus onderhouden om roest te vermijden. Je doet dit best na tameshigiri (snijoefening) of na gebruik in de dojo. Ook als je het zwaard met je handen hebt aangeraakt, is het aangeraden om je zwaard te onderhouden. Anders krijg je misschien roestige vingerafdrukken op je zwaard.

Als je je zwaard onderhoud, gebruik dat de geschikte middelen. Je wil niet riskeren dat je zwaard beschadigd raakt. Wat je nodig hebt, is verschillend voor een snel of voor een meer intensief onderhoud. Hieronder wordt een traditionele onderhoudsset beschreven en de manier waarop het onderhoud moet gebeuren. De set is goedkoop verkrijgbaar bij SamuraiSwords.eu, een Belgische importeur van Hanwei materiaal.

Wat je nodig hebt:

Hanwei Luxe onderhoudskit

Nuguigami: Papier voor zwaardonderhoud, gemaakt van een zacht papieren doekje. Dit doekje wordt gebruikt om  de overtollige olie en stof van het lemmet te vermijderen. Ook zacht papier en papieren doekjes worden als alternatief gebruikt.

Doekje: Een flannellen doek of oude handdoekkan gebruikt worden voor een snel onderhoud om restanten te verwijderen na tameshigiri of na gebruik. Dit doekje kan meermaals gebruikt worden.  This cloth can be reused multiple times.  Ook de Nuguigami, zoals hierboven beschreven, kan gebruikt worden.

Choji olie: Een zeer goede zwaardolie met sterke roestwerende eigenschappen. Dit is geen kruidnagel olie, want kruidnagelolie doet je zwaard roesten. Gebruik nooit olie op basis van water.

Olie doek: Een flanellen doek die gebruikt wordt om een laagje olie aan te brengen op het lemmet. Dit doekje kan meermaals gebruikt worden. Ook Nuguigami en papieren doekjes kunnen hiervoor gebruikt worden.

Uchiko Bal: Dit is een zijden bal, met fijn poeder (hazuya and jizuya).

Snel onderhoud

Je zou een snel onderhoud moeten doen iedere keer als je je zwaard gehanteerd hebt, maar in ieder geval na iedere keer dat je tameshigiri (snijoefeningen) doet. Een snel onderhoud, zorgt ervoor dat mogelijke roestgevende restanten zouden achterblijven.

  1. Zet het benodigde materiaal klaar. Je zal je katana tijdens het onderhoud niet neerleggen, dus als je iets niet hebt klaargelegd, zal je dat met één hand moeten doen. Je hebt een papieren doek nodig, en een olie doek en choji olie. Zorg ervoor dat de olie doek doordrongen is met de olie.
  2. Verwijder het lemmet uit de saya (schede). De saya houd je in je linker hand en het zwaard wordt getrokken met de rechterhand. De linkerhand blijft onbeweeglijk, de rechterhand doet de inspanning.
  3. Tik voorzichtig mogelijke restanten van tameshigiri uit de saya (schede). Deze kunnen ervoor zorgen dat het lemmet kan roesten.
  4. Veeg restanten van het lemmet met de papieren doek. Houdt de tsuka (handvat) in je linkerhand en zorg ervoor dat de scherpe rand van je lemmet van je wegwijst.  Veeg in één richting, van de tsuba (stootplaat) tot de kissaki (punt). Zorg ervoor dat alle restanten (ook de oude olie) weg zijn.
  5. Olie het lemmet met de olie doek. Je doet dit met de zelfde bewegingen als daarnet. Zorg ervoor dat het hele lemmet bedekt is. Probeer om niet teveel olie op of onder de habaki (lemmet kraag) te krijgen. 
  6. Schuif de katana terug in de saya. Doe dit rustig, om de saya  of de lak niet te beschadigen.

Grondig onderhoud

Om de paar maanden doe je een grondig onderhoud met je zwaard.

  1. Zet het benodigde materiaal klaar. Je zal je katana tijdens het onderhoud niet neerleggen, dus als je iets niet hebt klaargelegd, zal je dat met één hand moeten doen. Je hebt een papieren doek nodig, en een olie doek en choji olie. Zorg ervoor dat de olie doek doordrongen is met de olie.
  2. Verwijder het lemmet uit de saya (schede). De saya houd je in je linker hand en het zwaard wordt getrokken met de rechterhand. De linkerhand blijft onbeweeglijk, de rechterhand doet de inspanning.
  3. Tik voorzichtig mogelijke restanten van tameshigiri uit de saya (schede). Deze kunnen ervoor zorgen dat het lemmet kan roesten.
  4. Veeg restanten van het lemmet met de papieren doek. Houdt de tsuka (handvat) in je linkerhand en zorg ervoor dat de scherpe rand van je lemmet van je wegwijst.  Veeg in één richting, van de tsuba (stootplaat) tot de kissaki (punt). Zorg ervoor dat alle restanten (ook de oude olie) weg zijn.
  5. Gebruik de uchiko bal. Tik de uchiko bal iedere 8 cm op de vlakke zijdes van het lemmet. Dit laat een poeder achter waarmee je een minipolijsting doet. Opgelet, gebruik de uchiko bal niet op aluminium iaito, enkel op carbonstalen zwaarden.
  6. Veeg het peoder van het lemmet met een nieuw stuk nuguigami.
  7. Olie het lemmet met de olie doek. Je doet dit met de zelfde bewegingen als daarnet. Zorg ervoor dat het hele lemmet bedekt is. Probeer om niet teveel olie op of onder de habaki (lemmet kraag) te krijgen. 
  8. Schuif de katana terug in de saya. Doe dit rustig, om de saya  of de lak niet te beschadigen.

Om de Traditionele Onderhoudsset aan te schaffen, kan je best contact opnemen met SamuraiSwords.eu. Prijs is 29,50 euro. In deze set zit ook een metalen hamertje om de bamboo pegs uit het lemmet te verwijderen.




%d bloggers liken dit: